Persbericht

Kia vergroot marktaandeel met verkooprecord in 2017

  • Beste verkoopjaar ooit voor Kia, marktaandeel Europa gegroeid tot 3%
  • Recordaantal van 472.125 auto’s verkocht, toename van 8,5% t.o.v. 2016
  • Kia in Nederland realiseert groei van ruim 24%
  • Sterke groei mede dankzij introductie van nieuwe modellen: Rio, Picanto, Stonic én Stinger
  • Verkoop van hybride en elektrische modellen bijna verdriedubbeld

2017 was het beste Europese jaar ooit voor Kia. Ten opzichte van 2016 steeg de verkoop met maar liefst 8,5%, terwijl de Europese markt als geheel met 3,3% groeide. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association). Kia verkocht een recordaantal van 472.125 nieuwe auto’s, tegenover 435.316 in 2016. Het marktaandeel van Kia in Europa groeide tot 3%; een mijlpaal voor de Koreaanse autofabrikant. Dankzij vier nieuwe modellen was de groei in Nederland ruim 24%. Met 4.527 stuks is de Kia Niro zelfs de best verkochte hybride auto in Nederland en heeft daarmee een grote bijdrage geleverd aan het verkoopsucces.

Bij dit bericht:

De sterke groei werd onder andere bereikt door de introductie van nieuwe modellen: de hatchback in het B-segment; de Rio, de compacte Picanto in het A-segment, de compacte crossover in het B-segment; de Stonic en de Stinger, de fastback Gran Turismo. Ook de verkoop van hybride en elektrische modellen droeg bij aan het succes.

“2017 was voor Kia in Europa een jaar van verandering, waarin het een aantal belangrijke modellen introduceerde”, zegt Michael Cole, Chief Operating Officer van Kia Motors Europe. “De nieuwe generaties populaire compacte modellen Rio en Picanto kregen gezelschap van nieuwe modellen in segmenten waarin Kia nog niet actief was. De Stonic is nu al een sterke verkooptopper voor Kia, terwijl de Stinger met zijn looks én prestaties indruk maakt op klanten en de media.”

Cole vervolgt: “Hybride en elektrische modellen spelen ook een steeds belangrijkere rol in ons modellengamma. In 2017 zagen we de verkoop hiervan bijna verdrievoudigen, onder meer door de introductie van twee nieuwe plug-in hybrides en de steeds populairdere Niro, onze hybride crossover. Feit is dat nu al bijna een op de tien in Europa verkochte Kia modellen een (deels) elektrische aandrijflijn heeft. Deze trend groeit in de komende jaren verder en auto’s met een alternatieve aandrijflijn zullen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het bereiken van ons doel voor de middellange termijn: de verkoop van een half miljoen auto’s per jaar in Europa.”

Verkoop van hybride en elektrische modellen bijna verdrievoudigd in één jaar
2017 was een recordjaar voor de verkoop van modellen met een alternatieve aandrijving van Kia Motors Europe. In het eerste volledige kalenderjaar dat de Niro in Europa op de markt is, verkocht Kia in totaal 30.986 exemplaren van de hybride crossover waarvan 4.527 in Nederland. Van de onlangs in Nederland geïntroduceerde Kia Niro Plug-in Hybrid verkocht Kia in Europa in totaal 2.888 exemplaren.
De Soul EV noteerde in Europa een recordverkoop met 5.718 exemplaren: een toename van 28,5% ten opzichte van 2016. De Optima-familie kreeg een nieuw lid in de vorm van de Optima Sportswagon Plug-in Hybrid. Daarvan verkocht Kia vorig jaar 2.382 stuks in Europa.
Tijdens de 2018 Consumer Electronics Show in Las Vegas kondigde Kia aan dat het tegen 2025 zestien elektrische modellen wil aanbieden waaronder vijf hybrides, vijf plug-in hybrides, een nieuwe EV én een brandstofcelauto.

Sportage blijft bestseller, verkoop Rio en Picanto groeit fors
De Kia Sportage behoudt zijn koppositie als bestseller in het Europese Kia-gamma, met 131.783 verkopen in 2017. De Rio eindigt op de tweede positie na de introductie van de nieuwe generatie in het eerste kwartaal van 2017: de verkoop groeide van 68.580 in 2016 naar 72.688 in 2017 – een toename van 6%.
Van de in Europa gebouwde cee’d-modelfamilie (bestaande uit de vijfdeurs hatchback, de Sportswagon en de driedeurs pro_cee’d) verkocht Kia 72.105 exemplaren. De nieuwe Picanto – ook in het eerste kwartaal van 2017 geïntroduceerd – eindigde op een vierde plaats en liet met 63.145 exemplaren een nieuw verkooprecord noteren – een groei van 14,3% ten opzichte van 2016.
In Nederland ziet de top 5 van best verkochte Kia-modellen er als volgt uit: op plaats één de Picanto met 9.896 stuks, gevolgd door de hybride Niro met 4.527 verkochte exemplaren, de Sportage, waar 3.019 exemplaren van zijn verkocht, gevolgd door achtereenvolgens de Rio en cee’d met respectievelijk 3.018 en 1.333 verkochte exemplaren.

Nieuwe modellen in nieuwe segmenten
De introductie van zowel de Stonic en de high-performance Stinger in het laatste kwartaal van 2017 in Europa droeg eveneens bij aan het sterke verkoopresultaat. Van de Stinger – de snelst accelererende en krachtigste Kia ooit gebouwd – verkocht Kia in de laatste maanden van 2017 maar liefst 1.265 exemplaren. Van de nieuwe Stonic – gepositioneerd in het snelgroeiende B-SUV-segment – verkocht Kia in de eerste verkoopmaanden in totaal 11.747 exemplaren.

Contact Kia Public Relations
Maaike Aarts | Manager Communications & PR
Telefoonnummer: +31 (0)346 - 753 800
E-mail: m.aarts@kia.nl
Aanmelden
Persberichten in uw inbox ontvangen? Meld u direct aan!
Aanmelden

Meer nieuws

Kia toont nieuwe generatie Separated Sound Zone technologie 13 augustus 2018 Nieuwe Kia Ceed scherp in de markt vanaf € 22.595,- 14 juni 2018 Beste kwartaal ooit voor Kia in Europa 19 april 2018

Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke (functionele) en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Die staan dus altijd aan. Lees onze volledige privacyverklaring hier.